Какво е Guerrilla Marketing?

0
180

GuerrillaMarketing, известен още като „партизански маркетинг“ е необичаен подход в маркетинга, който при провеждането на кампании и промоции залага на новаторство и въображение вместо на голям рекламен бюджет.

Бащата на Герила маркетинга е Джей Конрад Левисън, който за първи път споменава термина в своята книга „Guerrilla Marketing“ , (преведена на български „Партизански маркетинг“) В нея Левисън заявява:

“За да се продаде един продукт или услуга, компанията трябва да установи връзка с клиента. Трябва да се изгради доверие и поддръжка на продукта.”

Но как този вид маркетинг се включва в ежедневието ни?

Обикновено кампаниите при този вид маркетинг са неочаквани и нестандартни, поставени на всевъзможни и нетрадиционни места.

Пример за партизантски маркетинг е кампанията на FrontlineРазкарайте ги от кучето си“  , която поставя огромен постер на куче на пода в мол в Джакарта, Индонезия. Много от хората, преминаващи през по-горните нива на сградата забелязват създадената илюзия – хората изглеждат като насекоми, които дразнят кучето.

Това, което наистина прави герила маркетинга невероятен маркетингов подход е сравнитено достъпния му и рентабилен характер. Истинската инвестиция е творческа, креативна и интелектуална, кампанията не изисква голям бюджет и все пак достига до много хора – перфектен за малкия и среден бизнес.

Преди да насочите своята креативност към подобен вид маркетингова кампания уверете се, че сте опознали своята таргет аудитория и нейните нужди. Успехът на партизанските кампании зависи от това доколко съдържанието е подходящо за вашия таргет и как то е доставено до него. Купувачите има очевидни навици – такива, за които вашите конкуренти знаят и следят. Но също така те имат и скрити навици, предпочитания и нужди. Заложете на втория вид и се опитайте да обърнете внимание на тях, имплементирайте ги във вашата кампания.

Още примери за партизантския маркетинг може да порчетете тук.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here